Błyskawiczne ciasto z twarogiem. Każdy kawałek rozpływa się w ustach.
57
Zapewne każdej pani domu choć raz zdarzyła się niezapowiedziana wizyta gości. Znasz te paniczne myśli, co im podać do kawy czy herbaty? Przydałoby się coś słodkiego, a Ty akurat nie masz nic w domu?
Poznaj przepis na błyskawiczny sernik, który sprawi, że żadne odwiedziny Cię nie zaskoczą!
Co będzie potrzebne?
400 g twarogu sernikowego (mielonego)
4 jajka
2 szklanki mąki
pół kostki masła
1,5 szklanki cukru
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
ewentualnie: rodzynki, orzechy włoskie, owoce kandyzowane itp.
Jak upiec błyskawiczny sernik?
Ubij jajka z dodatkiem cukru, tak aby cukier był całkowicie rozpuszczony. Masło rozpuść na patelni i dolej do masy. Dodaj twaróg, śmietanę, sodę i odrobinę soli. Wymieszaj dokładnie składniki. Następnie sięgnij po mikser i ubijaj, aż masa będzie gładka, o kremowej konsystencji. Przesiej mąkę przez sito i dosyp do ciasta. Jeszcze raz wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj bakalie, np. rodzynki, jeśli lubisz.
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. pół godziny. Po wyjęciu, pozostaw sernik na jakiś czas w formie, aż wystygnie.
Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Gotowe!