Te domowe kiełbaski chorwackie są tak smaczne, że zaczniesz robić je codziennie.
13 610
Czy znasz chorwackie kiełbaski na grilla? To Cevapcici, pokochasz je od razu.
Domowy przepis na zrobienie tych kiełbasek jest łatwy, choć wymaga czasu.
Potrzebne składniki:
ponad ½ kg zmielonego mięsa wołowego
ponad ½ kg zmielonej łopatki
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej
30 ml wody mineralnej
50 ml wody
Przygotowanie:
Drobno starty i wcześniej obrany czosnek ugotuj w 50 ml wody. Najlepiej około 5 minut pod przykryciem i na małym ogniu. Po tym czasie czosnek wyciągnij i dodaj do zmielonego mięsa. Wymieszaj. Do masy dodaj sodę oczyszczoną, wodę mineralną, sól.
Tak przygotowaną pulpę mięsną wstawiamy do lodówki na całą noc. Jeżeli nie mamy czasu to około 3 godziny wystarczy. Po tym czasie wyciągnij tak przygotowane mięso i uformuj kształty kiełbasek. Ponownie je wsadź do lodówki, tym razem na godzinę. Potem nasmaruj je delikatnie olejem i możesz już grillować.
Doskonale pasuje do nich tradycyjna mizeria, ponieważ kiełbaski smakują jak rodzime kotlety mielone tylko bez panierki Poza sezonem grillowym kiełbaski można przysmażyć na patelni. Masę mięsną można przyprawić na ostro pieprzem i papryką. Smacznego!