Dietetyczne naleśniki z cukinią – idealny przepis dla Pań chcących zgubić kilka kg. Jem je codziennie i chudnę.

Smakowite dietetyczne naleśniki z cukinią na każdy dzień!

Gdy nadchodzi lato, a wraz z nim szeroki dostęp do warzyw sezonowych, aż szkoda nie skorzystać z tych dobrodziejstw natury! W tych okresie niezwykle smacznym posiłkiem będą naleśniki z niskokaloryczną cukinią!

Przekonać Państwa, że naprawdę warto przygotować naleśniki z cukinią? Oto 7 powodów czemu warto!

Przepis jest niezwykle prosty i bardzo szybki. Cukinia składa się w 95% z wody, ma niską zawartość kalorii oraz uważana jest za produkt dietetyczny.

Zapewnia również uczucie sytości na długi czas. Naleśniki z cukinią są bardzo smaczne! Są lekko słodkie, ale nie zawierają cukru. Można je spożywać z różnymi dodatkami, np. z miodem, jogurtem czy kwaśną śmietaną.

Przepis ten mile zaskoczy każdego gościa. Nikt nie będzie się spodziewał, że potrawa zawiera cukinię. Jest to danie bardzo tanie i sycące. Naleśniki z cukinią smakują dzieciom. Można je zastąpić warzywami, gdy dziecko nie przepada za nimi. Zapisz sobie ten przepis, bo naleśniki z cukinią są po prostu pyszne!

Naleśniki z cukinią i mlekiem to świetna propozycja na śniadanie. Są cieniutkie i pyszne, a gotuje je prawie codziennie.

Składniki:

  • cukinia (800 gram)
  • jajka (2 sztuki)
  • mleko (1 szklanka)
  • mąka (od 1 do 1,5 szklanki)
  • pietruszka (1 pęczek)
  • olej rzepakowy (2 łyżki) sól (1 łyżeczka)

Przygotowanie:

Na początek trzeba wybrać odpowiednią cukinię. Lekko dojrzała jest najsmaczniejsza i posiada najwyższe stężenie witamin. Teraz czas umyć cukinię, a następnie zetrzeć na tarce.

W następnej kolejności siekamy drobno zioła. Może to być, np. koperek albo pietruszka (wedle uznania).

Następnie, za pomocą miksera lub trzepaczki, mieszamy jajko z solą. Do ubitego jajka dodajemy mleko i wszystko dokładnie mieszamy. Potem wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy całość, aż do momentu, gdy ciasto będzie gładkie.

Do miski, w której ucieraliśmy cukinię, wlewamy ciasto, dodajemy posiekane zioła i dwie łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.

W etapie końcowym rozgrzewamy patelnię i rozprowadzamy na niej ciasto. Gdy naleśnik zarumieni się z jednej strony, to odwracamy go na drugą i smażymy, aż uzyska złoty kolor.

Naleśniki z cukinii polecam w szczególności z sosem czosnkowym.
Wystarczy wymieszać 250 ml gęstej śmietany z czosnkiem i koperkiem! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!