Dietetyczne naleśniki z cukinią – idealny przepis dla Pań chcących zgubić kilka kg. Jem je codziennie i chudnę.
Smakowite dietetyczne naleśniki z cukinią na każdy dzień!
Gdy nadchodzi lato, a wraz z nim szeroki dostęp do warzyw sezonowych, aż szkoda nie skorzystać z tych dobrodziejstw natury! W tych okresie niezwykle smacznym posiłkiem będą naleśniki z niskokaloryczną cukinią!
Przekonać Państwa, że naprawdę warto przygotować naleśniki z cukinią? Oto 7 powodów czemu warto!
Przepis jest niezwykle prosty i bardzo szybki. Cukinia składa się w 95% z wody, ma niską zawartość kalorii oraz uważana jest za produkt dietetyczny.
Zapewnia również uczucie sytości na długi czas. Naleśniki z cukinią są bardzo smaczne! Są lekko słodkie, ale nie zawierają cukru. Można je spożywać z różnymi dodatkami, np. z miodem, jogurtem czy kwaśną śmietaną.
Przepis ten mile zaskoczy każdego gościa. Nikt nie będzie się spodziewał, że potrawa zawiera cukinię. Jest to danie bardzo tanie i sycące. Naleśniki z cukinią smakują dzieciom. Można je zastąpić warzywami, gdy dziecko nie przepada za nimi. Zapisz sobie ten przepis, bo naleśniki z cukinią są po prostu pyszne!
Naleśniki z cukinią i mlekiem to świetna propozycja na śniadanie. Są cieniutkie i pyszne, a gotuje je prawie codziennie.
Składniki:
- cukinia (800 gram)
- jajka (2 sztuki)
- mleko (1 szklanka)
- mąka (od 1 do 1,5 szklanki)
- pietruszka (1 pęczek)
- olej rzepakowy (2 łyżki) sól (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Na początek trzeba wybrać odpowiednią cukinię. Lekko dojrzała jest najsmaczniejsza i posiada najwyższe stężenie witamin. Teraz czas umyć cukinię, a następnie zetrzeć na tarce.
W następnej kolejności siekamy drobno zioła. Może to być, np. koperek albo pietruszka (wedle uznania).
Następnie, za pomocą miksera lub trzepaczki, mieszamy jajko z solą. Do ubitego jajka dodajemy mleko i wszystko dokładnie mieszamy. Potem wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy całość, aż do momentu, gdy ciasto będzie gładkie.
Do miski, w której ucieraliśmy cukinię, wlewamy ciasto, dodajemy posiekane zioła i dwie łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
W etapie końcowym rozgrzewamy patelnię i rozprowadzamy na niej ciasto. Gdy naleśnik zarumieni się z jednej strony, to odwracamy go na drugą i smażymy, aż uzyska złoty kolor.