Pyszny tort orzechowy z delikatnym kremem. Cud kulinarny na każdą okazję.

Proste ciasto orzechowe, które będzie idealne na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na urodziny lub święta. Jeżeli nie chcesz po raz kolejny przygotowywać nudnego tortu, wykorzystaj ten przepis, a z pewnością zaskoczysz swoich gości.

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • jajka – 8 sztuk
  • mąka – 160 gram
  • cukier – 160 gram
  • mielone orzechy włoskie – 100 gram

Składniki na krem:

  • jajka – 4 sztuki
  • cukier – 200 gram
  • cukier waniliowy – całe opakowanie
  • masło – 300 gram
  • mleko – 50 ml

Składniki na chrupiącą warstwę z orzechów włoskich:

  • orzechy włoskie – 150 gram
  • cukier – 150 gram

Składniki na syrop:

  • cukier – 2 łyżki
  • woda – 200 ml
  • rum – do smaku

Sposób przygotowania:

Białka z jajek (8 szt.) należy ubić na pianę z dodatkiem cukru. Następnie trzeba dodać pozostałe żółtka jajek pojedynczo – ciągle mieszając na gładką masę. Na końcu dodać przesianą mąkę oraz zmielone orzechy.

error: Treść zabezpieczona !!