Pyszny delikatny deser kremowy w 5 minut. Dozwolony nawet przy diecie.
26
Na pewno mieliście okazję w swoim życiu kosztować Panna Cottę lub jej konkurenta kremu bawarskiego. Obydwa desery są zachwycające, obłędne w smaku i niestety – bardzo kaloryczne.
Dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis na deser, który smakiem dorównuje swoim włoskim i bawarskim kuzynom ale jest znacznie mniej kaloryczny i do tego gotowy w 5 minut. Koniecznie wypróbuj!
Składniki:
1,5 szklanki mleka
cukier wedle uznania
3 żóltka
300 ml śmietany
4 łyżki wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka żelatyny
Zaczynamy:
Żółtka z cukrem za pomocą miksera aż do otrzymania jasnej masy (ja dodaję 2 łyżeczki cukru na jedno żółtko ale dopasuj ilość według siebie) i wstaw na niewielki ogień. Wlewaj cienką strużką mleko do garnka i cały czas mieszaj uważając aby masy nie zagotować.
Śmietanę ubij mikserem z ekstraktem waniliowym (możesz ją zastąpić jogurtem dzięki czemu deser będzie wersją „light”). Żelatynę rozpuść zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu i wlej ją do mlecznej mieszanki i wymieszaj.
Następnie dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz obydwie mieszanki. Tak przygotowany krem możesz rozlać bezpośrednio do kokilek lub kieliszków, w których zamierzasz go podać, lub zostawić w jednym większym naczyniu i pokroić go po stężeniu.
W wybranym wariancie włóż deser do lodówki i po kilku godzinach ciesz się jego smakiem bez szkody dla figury!