Ciasto Ekler w 15 min bez pieczenia. Świetny szybki deser dla niespodziewanych gości

Każdy, kto chociaż trochę lubi poszaleć w kuchni doceni ten szybki i niezwykle łatwy przepis na ciasto ekler, którego nie trzeba piec. Stanowi ono świetny deser dla niespodziewanych gości. Do wykonania tego rodzaju deseru zamiast tradycyjnego ciasta można użyć ciasteczek. Idealnie nadadzą się zwyczajne herbatniki albo biszkopty bez dodatków, które bardzo łatwo można znaleźć w każdym sklepie.

Składniki

  • 450g ciasteczek (herbatników, biszkoptów)
  • 520ml mleka
  • 1 żółtko
  • 50g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 7 łyżek cukru
  • 2,5 łyżki skrobi
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie

W tym przepisie kremem do ciasta będzie budyń waniliowy przygotowany samodzielnie od podstaw. Żeby go wykonać, należy odlać połowę z 500ml mleka. Tak przygotowane 250ml mleka gotujemy na małym ogniu. Do pozostałej części mleka dodajemy 3 łyżki cukru, skrobię, żółtko i ekstrakt waniliowy.

Przygotowaną w ten sposób miksturę dokładnie mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy budyń ciągle mieszając do momentu jego zgęstnienia. Gotową masę można odstawić na bok do ostygnięcia.

W celu przygotowania właściwego ciasta należy spód naczynia do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia albo folią spożywczą. Wykładamy ciasteczka i krem warstwami na przemian. Jako ostatnią warstwę ciasta wykładamy nasze herbatniki bądź biszkopty.

Ostatnim etapem tworzenia ciasta jest wykonanie lukru. Aby go przygotować łączymy ze sobą kakao, 4 łyżki cukru i 1 łyżkę mleka. Roztwór gotujemy, mieszając. Po rozpoczęciu wrzenia do całości dodajemy jeszcze masło i całość dokładnie mieszamy, by wszystko ładnie się rozpuściło i połączyło. Gorącym lukrem polewamy zrobione przez nas ciasto i odstawiamy do przestygnięcia – później można odłożyć je do lodówki. I gotowe, smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!