Pyszne mięso pieczone w folii: na obiad lub na kanapkę. Jeszcze tak dobrej nie jadłaś
41
Jak przestać kupować wędliny w sklepie? Wystarczy, że poznasz i wypróbujesz łatwy przepis na mięso pieczone w folii. Okazało się, że jest to pomysł nie tylko na obiad, ale również na wyśmienity dodatek do pieczywa na drugie śniadanie.
Składniki:
– 1 kg mięsa, do wyboru: wieprzowina, jagnięcina, wołowina
Składniki na marynatę:
3 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka papryki czerwonej
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
polecam wypróbowanie mieszanki przypraw z kuchni gruzińskiej Chmieli Sunieli.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotuj marynatę do mięsa z podanych składników. Czosnek dodaj koniecznie wyciśnięty. Przygotuj mięso. Umyj je i osusz.
Teraz możesz je natrzeć przygotowaną marynatą. Tak przyrządzone mięso owiń dwa razy folią aluminiową. Około 2 godziny musi poleżeć w lodówce. Przygotuj naczynie żaroodporne lub gęsiarkę i włóż mięso do piekarnika.
Jeszcze nie zdejmuj folii. Mięso powinno piec się około godziny w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie ściągnij z mięsa folię i jeszcze wstaw jedzenie do piekarnika. Tym razem na około kwadrans.
Podczas pieczenia mięsa w folii po domu rozchodzi się taki aromat, że tylko ślina cieknie.