Mięso po japońsku. Znika ze stołu w kilka chwil. Obiad jak marzenie
52
Ten przepis na polską wieprzowinę w pikantnej marynacie spowoduje, że nawet najbardziej marudny smakosz kuchni wschodniej będzie zachwycony.
Jakich składników potrzebujemy?
600 g mięsa wieprzowego
dwa ząbki czosnku
sześć łyżek sosu sojowego
dwie łyżki oleju
jedna łyżeczka cukru
jedna łyżka skroni
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki kolendry
Oto sposób przygotowania:
Najpierw należy czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać go z cukrem oraz z przyprawami. Kolejnym krokiem jest dodanie sosu sojowego oraz skrobi i wymieszanie całości.
Mięso należy opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w plastry, następnie ubić i zalać wcześniej przygotowaną marynatą. Tak przygotowaną wieprzowiną chowamy do lodówki na minimum trzy godziny.
Po upływie tego czasu rozgrzewamy na patelni olej i wkładamy na naczynia wcześnie zamarynowaną wieprzowinę. Plastry mięsa smażymy na złoty kolor.
Tak przygotowane mięso będzie się świetnie komponować z ziemniakami, smażonym makaronem, a także z ryżem i surówką ze świeżych warzyw.