Chrupiący pyszny chlebek – przepis dla początkujących – banalnie prosty, każdemu wyjdzie

Nieskomplikowany przepis na puszysty chleb z chrupiącą skórką. Dzięki niemu możesz upiec własny chleb, który powinien się udać już za pierwszym razem. W sam raz dla początkujących.

Proporcje na spory bochenek chleba w większej keksówce:

  • 7 g suszonych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej, którą można również zmieszać np. z żytnią w stosunku 3:1,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania keksówki,
  • dowolne ziarna, przyprawy do smaku np. oregano.

* Mając do dyspozycji świeże drożdże, wystarczy ilość drożdży suszonych pomnożyć x2. Zasada ta działa w dwie strony 😉

** Jeśli okaże się, że proporcje na chleb okażą się zbyt duże, wtedy powinniśmy je zmniejszyć o połowę i użyć mniejszej keksówki.

Przygotowanie:

Zrobienie zaczynu (połączenie wody z drożdżami). Drożdże wsypujemy do kilku ml ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Sypkie składniki mieszamy ze sobą w misce.

Dodajemy do nich zaczyn. Mieszamy całość łyżką do uzyskania gładkiej i zwięzłej masy. Przygotowanie formy do pieczenia. Smarujemy keksówkę i obsypujemy jej ścianki bułką tartą.

Przykrywamy miskę z ciastem czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, aż ciasto wyrośnie i co najmniej podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, dobrze jest je ponownie wymieszać i włożyć do formy. Zanim włożymy je do piekarnika, warto jeszcze odczekać, by ciasto ponownie mogło wyrosnąć.

Do nagrzanego piekarnika (180 stopni) wkładamy naszą keksówkę z ciastem. Pieczemy je przez godzinę. Chleb najlepiej jest rozkrawać i jeść po całkowitym ostygnięciu, ponieważ, gdy wciąż będzie ciepły, może się kruszyć i rozpadać na kawałki.

Chociaż czasami to nie jest problemem, jeśli ktoś po prostu lubi jeść ciepły chleb 😉

error: Treść zabezpieczona !!