Nieskomplikowany przepis na puszysty chleb z chrupiącą skórką. Dzięki niemu możesz upiec własny chleb, który powinien się udać już za pierwszym razem. W sam raz dla początkujących.
* Mając do dyspozycji świeże drożdże, wystarczy ilość drożdży suszonych pomnożyć x2. Zasada ta działa w dwie strony 😉
** Jeśli okaże się, że proporcje na chleb okażą się zbyt duże, wtedy powinniśmy je zmniejszyć o połowę i użyć mniejszej keksówki.
Zrobienie zaczynu (połączenie wody z drożdżami). Drożdże wsypujemy do kilku ml ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Sypkie składniki mieszamy ze sobą w misce.
Dodajemy do nich zaczyn. Mieszamy całość łyżką do uzyskania gładkiej i zwięzłej masy. Przygotowanie formy do pieczenia. Smarujemy keksówkę i obsypujemy jej ścianki bułką tartą.
Przykrywamy miskę z ciastem czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, aż ciasto wyrośnie i co najmniej podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, dobrze jest je ponownie wymieszać i włożyć do formy. Zanim włożymy je do piekarnika, warto jeszcze odczekać, by ciasto ponownie mogło wyrosnąć.
Do nagrzanego piekarnika (180 stopni) wkładamy naszą keksówkę z ciastem. Pieczemy je przez godzinę. Chleb najlepiej jest rozkrawać i jeść po całkowitym ostygnięciu, ponieważ, gdy wciąż będzie ciepły, może się kruszyć i rozpadać na kawałki.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.