Pyszny orzechowiec – to ciasto zagości w Twoim domu na dłużej. Szybko i prosto.
60
Przedstawiamy przepis na ciasto, którego smak zachwyci nawet najbardziej wymagających koneserów. Orzechowiec to proste w przygotowaniu ciasto przekładane, które jest idealne na każdą okazję.
Składniki:
Ciasto:
jajka – 2 szt.
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
olej – 50 ml
orzeszki ziemne – 100 g
pokruszone biszkopty – 100 g
cukier – 80 g
Krem:
żółtka – 3 szt.
cukier – 5 łyżek
śmietana 30% – 300 ml
budyń waniliowy – 2 opakowania
mleko – 700 ml
masło – 100 g
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj połowę cukru i utrzyj. Pod koniec ubijania dodaj olej, orzeszki ziemne, pokruszone biszkopty, proszek do pieczenia. Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszaj z masą z żółtek.
Blachę o wymiarach 40×28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na blachę i wyrównaj ciasto. Piecz przez 8-10 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto ostygnie przekrój na dwie części.
Krem:
500 ml mleka zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z budyniami, żółtkami i cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej do niego masę budyniową i mieszaj do uzyskania gęstego kremu. Rozpuść masło. Dodawaj je stopniowo łyżkami do budyniu, za każdym razem dokładnie mieszając.
Ostudzony krem wyłóż na blat ciasta i przykryj je drugim blatem. Śmietanę 30% procent ubij na sztywno. Następnie wyłóż ją na wierzch ciasta i udekoruj wiórkami czekolady. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Poczekaj, aż ciasto stężeje.