Szarlotka to jedno z tradycyjnych ciast, które można znaleźć na polskich stołach. Co powiesz na wzbogaconą wersję szarlotki z dodatkiem przepysznego kremu budyniowego?
Składniki na ciasto
- mąka pszenna tortowa (300 g, czyli 2 szklanki)
- masło prosto z lodówki (200 g)
- żółtka jajek (4 sztuki)
- proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka)
- cukier puder (3 czubate łyżki)
- bułka tarta (garść)
Składniki do masy jabłkowej
- jabłka (około 1 kg)
- cukier (2 czubate łyżki)
- sok z jednej cytryny
- cynamon (1 płaska łyżeczka)
- skrobia ziemniaczana (1 czubata łyżeczka)
Składniki do pianki budyniowej
- białka jajek (4 sztuki)
- cukier (3/4 szklanki, czyli około 160 g)
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
- budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (2 opakowania)
- olej (2/5 szklanki, czyli około 100 ml)
Opcjonalnie
- cukier puder do posypania wierzchu ciasta
- cukier puder oraz śmietana 18% do zrobienia lukru
Przygotowanie
W celu przygotowanie kruchego ciasta należy rozdrobnić schłodzone masło w lodówki np. za pomocą tarki lub noża. Do masła dodajemy mąkę, cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia i zagniatamy wszystko razem. Gotowe ciasto kroimy na dwie równe części, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na godzinę.
Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Jabłka odstawiamy na kilka minut, aż puszczą sok i odlewamy jego nadmiar. Wrzucamy owoce na patelnię i smażymy. Dodajemy sok z cytryny, cynamon i cukier.
Dobrze wszystko razem mieszamy. Jabłka należy smażyć około 8 minut, aby odparował sok. Następnie odstawiamy patelnię z kuchenki, posypujemy owoce skrobią ziemniaczaną, jeszcze raz mieszamy i czekamy, aż wystygną.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Wyjmujemy jedną część ciasta z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozkładamy ciasto równo na blasze i oprószamy bułką tartą. Wkładamy je do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 10 minut. Po wyjęciu czekamy, aż ciasto trochę przestygnie.
Białka jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy w międzyczasie cukier oraz cukier waniliowy. Jajka cały czas ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli budyń w proszku. Miksujemy, aż wszystkie składniki połączą się. Pod koniec wlewamy olej i ubijamy do czasu, aż powstanie jednolita masa.
Na spód ciasta wykładamy jabłka, a następnie masę budyniową. Na wierzch nakładamy drugą część ciasta startą na tarce. Ponownie wkładamy ciasto do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 30-40 minut.