Pączki na skondensowanym mleku, które przygotujesz w 10 min. Wychodzą puszyste, miękkie i delikatne.
96
Przepis na ten przysmak był znany już naszym babciom. Przygotowanie pączków na skondensowanym mleku zajmie Ci nie więcej niż 10 minut, a ich smakiem zaskoczysz swą rodzinę.
Składniki:
1 puszka skondensowanego mleka
2 jajka
mąka pszenna
szczypta soli
szczypta sody
olej roślinny
cukier puder
Roztrzep w misce jajka, dodaj skondensowane mleko, wymieszaj, a następnie dodaj sól i sodę. Kolejnym krokiem jest dodawanie mąki – do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
Rozwałkuj przygotowane ciasto na gruby walec. Do wałkowania nie używamy już mąki.
Walec pokrój na małe kawałki, z których uformuj małe kuleczki.
Wlej do garnka olej, podgrzej go i wrzuć kuleczki. Smaż pączki na złoty kolor. Pamiętaj, aby zachować niską temperaturę smażenia – jeśli podkręcisz ogień zbyt mocno, spalisz apetyczne kuleczki z wierzchu a środek pozostawisz surowy!
Lepiej trzymać się tutaj złotej (nomen omen) zasady w kuchni – czyli, „co nagle, to po diable”. Gotowe pączki na skondensowanym mleku możesz posypać cukrem pudrem i cieszyć się ich smakiem!