Oryginalny przepis na pyszną przekąskę z kapusty – robię na każde przyjęcie i każdy zachwycony smakiem
52
Kapusta kojarzy nam się głównie jako składnik wielu surówek czy sałatek. Jednak jest też mniej popularny przepis. Czy warto go zrobić? Każdy oceni sam…
Składniki
1 kg kapusty
50 g bułki tartej
3 jajka
3 łyżki oleju
sól i pieprz
Przygotowanie
Kapustę kroimy na grubsze plasterki. Nie usuwamy jednak głąba, który trzyma nam liście. Tak pokrojoną kapustę gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, po czym odcedzamy. Jajka roztrzepujemy w miseczce i doprawiamy je solą i pieprzem.
W drugiej miseczce umieszczamy bułkę tartą. Kapustę zamaczamy dokładnie w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej, na koniec znowu w jajku. Tak przygotowaną kapustę smażymy na rozgrzanym oleju. I tyle!
Jak widać, naprawdę niewiele potrzeba, żeby zrobić szybką przekąskę. Tak przyrządzona kapusta jest idealna dla tych, którzy uwielbiają eksperymentować i próbować nowych rzeczy, jak i dla tych, którzy szukają oryginalnego przepisu na imprezę. Oby się sprawdziło!