Pyszne zrazy z mięsa mielonego – rodzina zachwycona – robię na dwa dni a znika w kilka chwil
38
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Oto propozycja! Przygotuj te zrazy z mięsa mielonego, a rodzina będzie zachwycona.
Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, w dodatku sycące oraz świetnie smakuje z różnymi dodatkami. Ja zazwyczaj podaję je z kaszą lub kluskami śląskimi. Rewelacja!
Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa
150 g wędzonego boczku
1 cebula
1 jajko
2 ogórki kiszone
sól, pieprz
ulubione zioła
bułka tarta
liście laurowe
ziele angielskie
sos pieczeniowy (saszetka)
Przygotowanie:
Mięso przełóż do miski, wbij jajko i dodaj połowę pokrojonej w kostkę cebuli. Dopraw solą, pieprzem oraz ziołami (pietruszka, koperek, majeranek – wg uznania). Połącz składniki do powstania jednolitej masy. Z mięsa uformuj okrągłe placki.
Ogórki oraz drugą połówkę cebuli pokrój w drobną kostkę. Podobnie zrób z boczkiem i wszystko wymieszaj. Tak gotowy farsz nakładaj pojedynczo na placki.
Wierzch posyp jeszcze solą oraz pieprzem i ziołami, a następnie sklej całe mięso, formując z nich zraziki. Kulki obtocz w bułce tartej, a w kolejnym kroku przesmaż na oleju.
Zrazy przełóż do garnka lub rondla, zalej wodą. Dodaj 2 liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego i gotuj przez pół godziny. Pod koniec dodaj rozrobiony sos pieczeniowy. Całość gotuj do zagęszczenia. Jeśli sos nie będzie gęstnieć, możesz dodać mąki lub śmietany.
To wszystko! Zrazy podawaj z dowolnymi dodatkami. Smakują wyśmienicie!