Ciasto po Włosku „12 łyżek” – Goście oszaleją z zachwytu. Zawsze wychodzi mi przepysznie
110
Oto jeden z najprostszych przepisów na ciasto włoskie. Jak się okazuje, prostota w kuchni zawsze się opłaca. Ciasto „12 łyżek” jest mięciutkie, a jego słodki smak niemalże rozpływa się w ustach.
Przygotowanie ciasta włoskiego „12 łyżek” wymaga minimalnego nakładu pracy – wystarczy połączyć wszystkie składniki u włożyć do piekarnika.
Ciasto piecze się przez 30 min, a samo przygotowanie trwa zaledwie krótką chwilę. Ponadto przyrządzenie jest bardzo proste, ponieważ ilość wszystkich składników odmierzana jest w łyżkach.
Ciasto „12 łyżek” – lista składników
3 sztuki jajek
12 łyżek cukru
12 łyżek oleju słonecznikowego
12 łyżek mleka
12 łyżek mąki pszennej
8g proszku do pieczenia
połowa cytryny
szczypta soli
cukier puder – ilość według uznania
Przygotowanie
Jajka ubijaj z odrobiną soli aż do uzyskania puszystej piany. W trakcie ubijania dodaj cukier. Dodaj także mleko oraz olej roślinny.
Wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj do ciasta i wymieszaj. Mąkę przesiej z dodatkiem proszku do pieczenia, wymieszaj. Przykryj naczynie żaroodporne papierem do pieczenia, wylej ciasto.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz ciasto w piekarniku przez 30min. Udekoruj ciasto – możesz dodać warstwę lukru, owoce, czekoladę czy posypać kakao.