Ciasto po Włosku „12 łyżek” – Goście oszaleją z zachwytu. Zawsze wychodzi mi przepysznie

Oto jeden z najprostszych przepisów na ciasto włoskie. Jak się okazuje, prostota w kuchni zawsze się opłaca. Ciasto „12 łyżek” jest mięciutkie, a jego słodki smak niemalże rozpływa się w ustach.

Przygotowanie ciasta włoskiego „12 łyżek” wymaga minimalnego nakładu pracy – wystarczy połączyć wszystkie składniki u włożyć do piekarnika.

Ciasto piecze się przez 30 min, a samo przygotowanie trwa zaledwie krótką chwilę. Ponadto przyrządzenie jest bardzo proste, ponieważ ilość wszystkich składników odmierzana jest w łyżkach.

Ciasto „12 łyżek” – lista składników

  • 3 sztuki jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego
  • 12 łyżek mleka
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 8g proszku do pieczenia
  • połowa cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder – ilość według uznania

Przygotowanie

Jajka ubijaj z odrobiną soli aż do uzyskania puszystej piany. W trakcie ubijania dodaj cukier. Dodaj także mleko oraz olej roślinny.

Wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj do ciasta i wymieszaj. Mąkę przesiej z dodatkiem proszku do pieczenia, wymieszaj. Przykryj naczynie żaroodporne papierem do pieczenia, wylej ciasto.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz ciasto w piekarniku przez 30min. Udekoruj ciasto – możesz dodać warstwę lukru, owoce, czekoladę czy posypać kakao.

error: Treść zabezpieczona !!