Ciasto budyniowe na każdą okazję – Tak dobrego ciasta jeszcze nie jadłaś. Super przepis
151
Ciasto budyniowe jest ciekawym połączeniem kruchego ciasta i rozpływającego się w ustach budyniu. Będzie ono idealnym dodatkiem do kawy na spotkaniach rodzinnych i z przyjaciółmi.
Z pewnością wszyscy Twoi znajomi po spróbowaniu, poproszą o dokładkę, a następnie o przepis na ten słodki smakołyk. Poniżej wykonanie.
Składniki:
6 jaj,
12 łyżek cukru pudru,
9 łyżek mąki,
250 gramów masła,
1 litr mleka,
80 gramów budyniu waniliowego.
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę przy pomocy miksera. Dodajemy 6 łyżek cukru pudru i kontynuujemy ubijanie.
Następnie wsypujemy 6 łyżek mąki i mieszamy ciasto. Blachę wykładamy pergaminem lub papierem do pieczenia. Wykładamy przygotowane ciasto i równomiernie rozprowadzamy.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180’C. Przygotowujemy krem. Ubijamy żółtka z 6 łyżkami cukru za pomocą miksera. Dodajemy mąkę, budyń i 2 łyżki mleka. Dokładnie łączymy składniki.
Pozostałe mleko gotujemy. Studzimy i dodajemy żółtka i masło. Dobrze mieszamy. Upieczone ciasto smarujemy kremem budyniowym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypujemy kakao, wiórkami kokosowymi lub płatkami czekolady. Smacznego!