Od kiedy mam te proste przepisy na sałatki marchewkowe stale chudnę. Jem nawet o 22 i nie martwię się, że przytyję

Marchew to warzywo, które powinno na stałe zagościć w naszym jadłospisie. To bomba witaminowa, z ogromną ilością minerałów oraz pierwiastków śladowych.

Regularnie spożywana poprawia wzrok, wzmacnia odporność oraz poprawia metabolizm. Dzięki wysokiej zawartości żelaza chroni organizm przed anemią, zapobiega także rozwojowi miażdżycy i chorób serca. W dodatku jest smaczna i można ją przyrządzać na wiele sposobów.

Dla osób, które chcą zgubić kilka kilogramów, polecane są przygotowywane w domu surówki na bazie startej na drobnej tarce marchewki. Rozdrobnienie tego warzywa zwiększa wchłanialność składników odżywczych, jest więc bardziej korzystne od jedzenia marchewki w całości.

Jak przygotować zdrową i smaczną surówkę z marchewką? Sprawdź poniższe przepisy i wybierz sposób idealny dla Twoich potrzeb i preferencji smakowych!

Surówka z jajkiem

Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • ok. 5 średniej wielkości marchewek
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i zioła do  smaku

Obraną marchew zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Ugotowane jajka pokrój w małą kostkę albo również zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i ziołami do smaku. Gotową surówkę możesz polać jogurtem albo kwaśną śmietaną.

Marchewkowa surówka z kapustą

Jest mniej kaloryczna od wersji z jajkiem. Przygotuj 2-3 średnie marchewki oraz 1/4 główki białej kapusty. Marchew zetrzyj na tarce, kapustę drobno posiekaj.

Dodaj cebulę do smaku, sól i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Całość wymieszaj z łyżką nierafinowanego oleju. Smacznego!

Surówka francuska z jabłkiem

Potrzebujesz:

  • 2 średnich marchewek
  • 2 jabłka
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g sera
  • cebulę
  • sól i pieprz do smaku
  • kefir/ jogurt naturalny

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. To samo zrób z marchewką oraz jajkami. Drobno posiekaj czosnek. Przygotuj cebulę. Posiekaj ją w małą kostkę, a następnie przelej gorącą wodą. Namocz cebulę na 3 minuty w zimnej wodzie i przecedź.

Dzięki temu warzywo nie będzie gorzkie. Sałatkę powinno się układać warstwami: cebula, jabłko, jajko, marchewka z czosnkiem, a na koniec starty ser. Polej surówkę jogurtem i włóż do lodówki na minimum półtorej godziny.

Słodka surówka z marchewki z rodzynkami

Składniki do przygotowania:

  • 2 marchewki
  • 100 g rodzynek
  • łyżeczka miodu
  • 100g jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • zmielony cynamon

Zanim dodasz rodzynki do surówki, zalej je wrzącą wodę i zostaw na około 10 minut. W tym czasie zetrzyj marchewki na tarce oraz przygotuj sos na bazie miodu, soku z cytryny, cynamonu oraz jogurtu naturalnego.

Połącz ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na około 15 minut. Gotowe.

Wszystkie powyższe surówki są szybkie w przygotowaniu i niezwykle zdrowe. Spożywaj je regularnie, a zobaczysz, jak poprawi się Twój metabolizm i stracisz kilka kilogramów.

error: Treść zabezpieczona !!