Przekąska z cukinii w słoikach. Jem kiedy mam ochotę. Słodko-kwaśny smak, pikantna marynata – powala na kolana
Tak pysznej przekąski z cukinii jeszcze nie jedliście! To połączenie słodko-kwaśnego smaku z nutką pikantności! Moi bliscy ją uwielbiają, Wy również spróbujcie!
Przekąski z cukinii są popularnym przysmakiem w wielu domach. Jednak ten przepis to coś unikalnego, pozwalającego odkryć nowy smak potraw z cukinii.
Sekret tkwi w odpowiednio zbilansowanych proporcjach, które pozwalają na stworzenie wyjątkowego smaku i zapachu. Niesamowity smak gwarantuje połączenie ziela angielskiego, cukinii i pomidorów.
Ten przepis idealnie sprawdzi się szczególnie podczas zimowych dni. To niezwykła kombinacja słodko-kwaśnego i pikantnego smaku.
Potrzebne nam będą:
- 3 kg cukinii
- 2 kg papryki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki soli
- 2 kg pomidorów
- 100 ml octu
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 1 pęczek pietruszki
- 0,5 kg cebuli
- 5 ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
Na początku umyj i obierz paprykę, a następnie pokrój ją w plasterki. Umyte pomidory poszatkuj w kostkę. Następnie obierz cebulę i pokrój na równe ćwiartki.
Wszystkie warzywa połącz razem w misce, dodaj czosnek i natkę pietruszki. Całość zmiel drobno w maszynce do mięsa i przełóż na rozgrzaną patelnię.
Następnie umytą dokładnie paprykę, także pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w kształcie kostki. Dodaj ją do masy z warzyw. Następnie przypraw cukrem, solą i dolej oleju roślinnego. Przełóż całość do garnka i pozostaw na ogniu przez około pół godziny.
W ostatniej fazie gotowania dolej 100 ml octu, dokładnie całość wymieszaj i przelej do przygotowanych wcześniej słoików. Pamiętaj, by były wysterylizowane!
Gdy już zamkniesz słoiki za pomocą pokrywek, postaw je do góry dnem. Warto okryć je również ścierką i trzymać tak, aż nie ostygną.
Przygotowana, pyszna przekąska z warzyw świetnie sprawdzi się w połączeniu z ziemniakami, makronem i kaszą. Jest unikalna i ma wyjątkowy smak! Stanowi świetną alternatywę dla dań mięsnych!