Pieczone ziemniaki z kurczakiem – od dziś tylko tak robię. Sycąca i pyszna kolacja
86
Przyrządzenie eleganckiego dania, zajmuję zazwyczaj masę czasu i generuje stosy brudnych naczyń.
Ten zapiekany kurczak będzie idealnym rozwiązaniem, kiedy potrzebujemy szybkiej w przygotowaniu potrawy na niedzielny obiad, lub rodzinną uroczystość, a do umycia pozostanie po nim jedynie jedna miska i brytfanka.
Dzięki pieczeniu pod śmietankową pierzynką mięso stanie się kruche i delikatne, a ziemniaki zachowają pełnię smaku. Do sosu dodajemy chmeli-suneli – wyjątkowo aromatyczną przyprawę rodem z Gruzji, która nada naszemu daniu niecodziennego charakteru.
Przygotuj je już dziś, a z pewnością na stałe zagości w twojej kuchni.
Potrzebować będziemy:
6-7 udek kurczaka
1 kg ziemniaków
4-5 łyżek kwaśnej śmietany
1 duża cebula
1 łyżeczka chmeli-suneli
1 łyżeczka curry
sól, pieprz – do smaku
Najpierw obieramy, myjemy ziemniaki i kroimy je w cieniutkie plasterki o grubości 2-3 mm. W osobnej misce mieszamy śmietanę z chmeli-suneli i odrobiną soli.
Do powstałego sosu dodajemy ziemniaczki, a następnie układamy je w brytfance, lub naczyniu żaroodpornym, zostawiając w misce odrobinę śmietany z przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Podczas, gdy piekarnik się grzeje, przygotowujemy resztę składników. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
Rozsypujemy po ułożonych w naczyniu do pieczenia ziemniakach. Udka kurczaka myjemy i oprószamy curry i solą, a następnie układamy na cebuli i rozprowadzamy na nich pozostały sos.
Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie należy wyciągnąć brytfankę, odwrócić mięso i ponownie wstawić do pieczenia na kolejne 20 minut. Smacznego!