Kiedy zrobię tą surówkę z kapusty nie starcza na dwa dni. Pikantna kapusta marynowana króluje w moim domu
38
Kapusta to jeden z głównych składników w polskiej kuchni. Przygotowywana na wiele sposobów i smaków podbija nasze serca.
Mnie urzekła wersja w pikantnej marynacie, którą serwuję do obiadu. Jest jednak tak pyszna, że niekiedy zjadam ją samą do kolacji. Coś wspaniałego. Wypróbuj ten przepis i ciesz się zdrową, smaczną przekąską każdego dnia.
Potrzebne produkty:
Duża główka białej kapusty
Główka czosnku
4 marchewki
papryka chili
sól
100 g cukru
ziele angielskie
liść laurowy
kilka goździków
100 ml octu
1 litr wody
olej słonecznikowy
Przygotowanie:
Kapustę dokładnie oczyść, umyj i poszatkuj na szatkownicy lub ręcznie. Około 2 kg kapusty zapewni nam sporą porcję dania.
Czosnek oraz ostrą paprykę drobno prosiekaj, marchew obierz, a następnie zetrzyj na grube oczka. Wszystko razem zmieszaj w misce.
Następnie przygotuj pikantną zalewę, która znakomicie zmieni smak kapusty. W litrze wody cukier, 2 łyżki soli, trochę pieprzu, 4 goździki, liść laurowy. Wszystko zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Następnie wlej do mieszanki ocet oraz olej po 100 ml.
Przyszykuj czyste, wyparzone słoiki. Teraz włóż posiekane i poszatkowane warzywa, a następnie zalej marynatą.
Dokładnie zakręć i odstaw do lodówki najlepiej na cały dzień. Dla pewności, że wieko jest odpowiednio zamknięte, warto postawić ciężki przedmiot na nakrętce.
Gotową kapustę w wersji na ostro podawaj z kaszą, mięsem czy ziemniakami. Świetnie smakuje też jako przekąska do kanapek.
Tak przygotowaną kapustę możesz spokojnie przechowywać w lodówce przez kilka dni. Smacznego!