Kiedy zrobię tą surówkę z kapusty nie starcza na dwa dni. Pikantna kapusta marynowana króluje w moim domu

Kapusta to jeden z głównych składników w polskiej kuchni. Przygotowywana na wiele sposobów i smaków podbija nasze serca.

Mnie urzekła wersja w pikantnej marynacie, którą serwuję do obiadu. Jest jednak tak pyszna, że niekiedy zjadam ją samą do kolacji. Coś wspaniałego. Wypróbuj ten przepis i ciesz się zdrową, smaczną przekąską każdego dnia.

Potrzebne produkty:

  • Duża główka białej kapusty
  • Główka czosnku
  • 4 marchewki
  • papryka chili
  • sól
  • 100 g cukru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kilka goździków
  • 100 ml octu
  • 1 litr wody
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Kapustę dokładnie oczyść, umyj i poszatkuj na szatkownicy lub ręcznie. Około 2 kg kapusty zapewni nam sporą porcję dania.

Czosnek oraz ostrą paprykę drobno prosiekaj, marchew obierz, a następnie zetrzyj na grube oczka. Wszystko razem zmieszaj w misce.

Następnie przygotuj pikantną zalewę, która znakomicie zmieni smak kapusty. W litrze wody cukier, 2 łyżki soli, trochę pieprzu, 4 goździki, liść laurowy. Wszystko zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Następnie wlej do mieszanki ocet oraz olej po 100 ml.

Przyszykuj czyste, wyparzone słoiki. Teraz włóż posiekane i poszatkowane warzywa, a następnie zalej marynatą.

Dokładnie zakręć i odstaw do lodówki najlepiej na cały dzień. Dla pewności, że wieko jest odpowiednio zamknięte, warto postawić ciężki przedmiot na nakrętce.

Gotową kapustę w wersji na ostro podawaj z kaszą, mięsem czy ziemniakami. Świetnie smakuje też jako przekąska do kanapek.

Tak przygotowaną kapustę możesz spokojnie przechowywać w lodówce przez kilka dni. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!