Cukinia po serbsku – 30 min i gotowa – czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłam. Koniecznie zapisz przepis
33
Jedynie 30 minut wystarczy, aby przygotować pyszne danie w ciekawy sposób. Duszona cukinia w śmietanie jest wręcz soczysta, delikatna i rozpływa się w ustach.
Zapewne każdy weźmie sobie dokładkę. Jeśli cukinia jest młoda to nie trzeba jej obierać, a zamiast kwaśnej śmietany można użyć jogurt naturalny.
Należy przygotować:
800 g cukinii,
200 g śmietany/jogurtu naturalnego,
1 jajko,
1 łyżka mąki pszennej,
3 łyżki oleju słonecznikowego,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
pół pęczka koperku,
100 ml wody,
2 ząbki czosnku,
pół łyżeczki oregano,
pół łyżeczki suszonej bazylii.
W misce należy wymieszać olej słonecznikowy z papryką, ziołami, a także z solą i pieprzem. Zaleca się pokroić cukinie na grubsze półpierścienie, a następnie włożyć ją do woreczka, w którym znajdują się wymieszane przyprawy i potrzasnąć w celu wymieszania składników.
Tak przygotowaną cukinię wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piec ok 15 min w 200 stopniach.
Kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny wymieszać z posiekanym koperkiem oraz czosnkiem. Do tego dodać jajko i mąkę, a na koniec zalać wodą.
Upieczoną cukinię przełożyć do głębokiej patelni i wlać do niej przygotowany sos śmietanowy, doprawić do smaku. Wszystko zagotować oczywiście co jakiś czas mieszając, aby nie przypaliło się.