Roladki z piersi z kurczaka – przepyszne i efektowne. Ten przepis zagości w Twojej kuchni na dłużej
30 306
Roladki z filetów z kurczaka to bardzo proste w wykonaniu oraz niezwykle efektowne danie. Chętnie sięgną po nie dzieci, dorośli oraz osoby starsze.
Filet z kurczaka to bardzo delikatne mięso. W połączeniu z aromatycznym nadzieniem to eksplozja smaków. Do tego nie zawiera wielu kalorii.
Składniki na roladki z filetów z kurczaka
1 podwójny filet z piersi z kurczaka
50-75 g startego twardego sera
1 marchew
Pęczek świeżej pietruszki
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki majonezu
Olej
Pieprz oraz sól do smaku
Filety pokrój w poprzek na cienkie kotlety. Rozbij je delikatnie tłuczkiem oraz przypraw solą i pieprzem. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce i wymieszaj ze serem, posiekaną pietruszką oraz czosnkiem i majonezem. Dosól do smaku.
Wyłóż farsz na przygotowane filety i zwiń je mocno. Zabezpiecz je wykałaczkami lub nicią. Podsmaż roladki na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złocisty kolor. Usuń wykałaczki lub nić.
Następnie włóż je do naczynia żaroodpornego. Dolej odrobinę bulionu lub wody. Dzięki temu będą one niezwykle soczyste. Włóż je do rozgrzanego piekarnika. Piecz je w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.
Roladki z piersi z kurczaka świetnie pasują do ulubionej sałatki lub do puree z ziemniaków. Sprawdzą się jako przekąska na rodzinnej uroczystości.
Można je spożywać na ciepło lub na zimno. Zaskoczysz nimi pozytywnie swoich gości, którzy będą podziwiali nie tylko ich wygląd, ale i obłędny smak.
Podziel się przepisem za znajomymi. Z pewnością z chęcią spróbują roladek z piersi z kurczaka według mojego przepisu.