„Ptasie mleczko” – bez pieczenia. To ciasto rozpływa się w ustach. Prawdziwe odkrycie kulinarne
74
Jeśli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnego ptasiego mleczka, to ten przepis jest w sam raz dla Was.
Robi je się o wiele krócej, a jest równie smaczne. Idealny deser do kawy czy herbaty.
Składniki
260 ml wody
50 g masła
4 białka jaj
12 g żelatyny
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
4 łyżki cukru
Sposób przygotowania
W szklance wody rozpuść żelatynę i pozostaw na godzinę. Wymieszaj cukier i 4 łyżki wody, aby otrzymać syrop cukrowy. Do białek ubitych na sztywną pianę dodaj przygotowany syrop oraz kwasek cytrynowy.
Na małym ogniu gotuj mieszaninę przez 15 minut. Nie zapominając o ubijaniu masy, delikatnie podgrzej żelatynę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Bardzo powoli wlej ją do wciąż ubijanego białka.
W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę. Powstałą masę wlej do miski lub formy, a następnie odstaw do lodówki na kwadrans. Białkową masę połóż na czekoladzie.
Tak powstałe ptasie mleczko włóż do lodówki do zastygnięcia. Deser możesz ozdobić listkami mięty. Smacznego!