Jak przygotować kalafior aby każdy się zajadał. Chrupiąca serowa panierka robi swoje. Hit na każdym przyjęciu
20
Kalafior to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera wiele potrzebnych i ważnych witamin dla naszego organizmu.
Można je przyrządzić na wiele ciekawych sposobów. Jednym z nich jest upieczenie go.
Dzięki wykonaniu tej czynności uzyska się chrupiący z zewnątrz i jednocześnie miękki w środku pyszny, pachnący kalafior obtoczony serową panierką. Idealny pomysł jako dodatek do piątkowego bezmięsnego obiadu serwując jajko sadzone z kalafiorem i ziemniaczkami.
Składniki:
1 główka kalafiora,
3 jajka,
6 łyżek mąki,
olej do smażenia,
1 łyżka bułki tartej,
50 g startego twardego sera,
1/2 łyżeczki przyprawy curry lub inne ulubione przyprawy,
sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Przełożyć je go garnka i zalać zimną wodą, a następnie posolić odrobiną soli. Gotować około 5 minut.
Warzywa po ugotowaniu mają być miękkie. W celu sprawdzenia można sprawdzić wbijając widelec. Kalafior przełożyć na durszlak, aby spłynęła z niego woda.
W głębokiej misce ubić jajka z dodatkiem przyprawy i połączyć je z mąką. Składniki dokładnie wymieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
W osobnej misce połączyć bułkę tartą z serem. Różyczki kalafiora zanurzać w cieście, a potem w panierce.
Smażyć na wcześniej dobrze rozgrzanej patelni z olejem z obu stron. Smacznego!