Ciasto bananowe z kremem waniliowym: zapisz ten przepis – największy bananowy przysmak, jaki kiedykolwiek jadłeś

Znakomity deser bananowy z delikatnym kremem i polewą czekoladową. Szybkie i proste ciasto doskonałe na każdą okazję!

Potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 2 białka jaj
  • 125 g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki przesianej pszennej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + sok z cytryny

Krem:

  • 2 banany
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki masła
  • 4 trójkąty śmietankowego serka topionego (można zastąpić kwaśną śmietaną lub masłem)
  • 200 ml śmietany 36%

Dodatkowo:

  • około 100 ml mleka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  •  banany

Przygotowanie:

Jajka wymieszaj z białkami, cukrem i wanilią.

Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec sodę skropioną sokiem z cytryny.

Ciasto wylej do formy.

Piecz w temperaturze 180 stopni, ustawiając pieczenie tylko od dołu. Przygotuj krem, rozgnieć 2 banany, dodaj żółtka, cukier, wanilię, skrobię i mąkę.

Zagotuj śmietanę. Dodaj 2 łyżki masła, rozpuść serek i zdejmij z ognia.

Ciasto nakłuj w paru miejscach widelcem i polej mlekiem.

Następnie posmaruj ciasto przygotowanym kremem. Ułóż w nim banany pokrojone w koła.

Podgrzej śmietanę i rozpuść w niej pokruszoną czekoladę. Polej nią powierzchnię deseru.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!