1 jabłko i 500 ml mleka, budyń… koniecznie spróbuj tego deseru: Kubki KREMOWE o smaku karmelowym – tanio i szybko
26
Ten deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu i gwarantuje, że każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Pyszne połączenia jabłek, cynamonu i karmelu to sekret na idealny deser!
Potrzebujesz:
1 jabłko
500 ml mleka
1 łyżka skrobi kukurydzianej
100 g budyniu karmelowego
Do dekoracji:
1 jabłko
1/2 łyżki masła
1 łyżka cukru
cynamon
posiekane orzechy lub migdały
Przygotowanie:
Umyj jabłko, usuń rdzeń, pokrój na półksiężyce i przenieś do blendera. Zalej mlekiem i wymieszaj na gładką masę.
Następnie przecedź przez sito do mniejszego garnka, dodaj budyń karmelowy, łyżkę mąki kukurydzianej, dokładnie wymieszaj i gotuj, ciągle mieszając, przez około 2 minuty.
Wlej masę do szklanych filiżanek i ostudź. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. W międzyczasie obierz drugie jabłko, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę.
Przełóż na patelnię z odrobiną masła, posyp cukrem, cynamonem i gotuj na wolnym ogniu przez około 12 minut .
Dzięki temu deser nabierze niesamowitego karmelowego smaku. Wyjmij szklanki z lodówki i ułóż w każdej po łyżce pieczonych jabłek.