Domowy gulasz ze słoika – moja rodzina może go jeść nawet codziennie. Pysznie i zdrowo. Lepiej zapisz przepis
15
Natłok codziennych obowiązków nie pozostawia nam zbyt wiele czasu na gotowanie. Najlepszym wyjściem w takiej sytuacji jest przyrządzanie jedzenia na zapas i trzymania go w słoikach.
Moją dzisiejszą propozycją na odgrzewany gulasz z kurczaka, który najlepiej smakuje podawany z makaronem lub kaszą. Dowiedz się, jak zrobić ten pyszny i mało wymagający przepis.
Wymagane składniki:
2 kg udek z kurczaka
20 g soli
liście laurowe
pieprz czarny ziarnisty
ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Przygotuj kurczaka do gotowania – umyj go, usuń skórę, wyjmuj kości i pokrój go na niewielkie kawałki. Do niewielkiego rondelka wrzuć kurczaka i dodaj ulubione przyprawy. Nie zapomnij o soli, pieprzu mielonym – to podstawa.
Przygotuj sobie kilka czystych słoików, wrzuć do nich po dwa liście laurowe i po 10 ziaren pieprzu ziarnistego. Wsadzamy także trochę mięsa do każdego ze słoików. Całość przykrywamy folią aluminiową i włączamy piekarnik.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i wstawiamy do niego naszego kurczaka. W takiej temperaturze pieczemy go 4,5 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy słoiki i odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia.
Gdy słoiki będą chłodne, zakręcamy je i stawiamy do góry dnem.
Twój kurczak jest już gotowy, możesz wstawić go do spiżarni i odgrzewać, kiedy tylko chcesz. Smacznego!