Pokrój kurczaka, polej sosem czosnkowym… Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego. Przepis przy którym się nie narobisz

Kurczak z sosem czosnkowym

Składniki do przyrządzenia kurczaka w sosie czosnkowym:

  • dwie piersi z kurczaka,
  • 2 całe jajka,
  • jeden duży i świeży pomidor,
  • oliwa z oliwek,
  • śmietana 30%, około 150 ml,
  • jeden ząbek czosnku,
  • jedna mała łyżeczka ulubionych wzór,
  • jedna mała łyżeczka papryki słodkiej,
  • jedna mała łyżeczka curry,
  • jedna mała łyżeczka oregano,
  • jedna łyżeczka chili,
  • sól i pieprz mielony do smaku.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy umyć, osuszyć pierś z kurczaka. Następnie pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę i całość posypać dokładnie solą.

Mięso należy przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie do osobnej miski wbij jajka i je roztrzep.

Do jajek dodaj śmietanę i przyprawy. Zawartość miski dokładnie wymieszaj. Sos z miski przelej do naczynia żaroodpornego, w którym jest pokrojony kurczak.

Do potrawy dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość wymieszaj. Następnie wszystko należy skropić odrobina oliwy z oliwek.

Na koniec umyj, osusz i pokrój pomidory w plastry. Poukładaj kawałki pomidora na potrawie następnie całość posyp natką pietruszki lub bazylią.

Przygotowaną potrawę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

error: Treść zabezpieczona !!