Kurcza w stylu gyros – oto najlepiej przyrządzone mięso jakie dotąd jadłam. Numer 1 w mojej kuchni. Oto przepis
23
Jest to przepis na smacznego, pieczonego w sosie musztardowo – śmietanowym kurczaka. Idealny pomysł na obiad, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu.
Składniki (dla 4 osób):
200 ml śmietanki,
4 piersi z kurczaka,
łyżeczka rozmarynu,
4 ząbki czosnku,
łyżeczka koperku,
łyżka musztardy,
przyprawa gyros,
sól.
Wykonanie:
Umyj, osusz i pokrój piersi na niewielkie kawałki. Dodaj przyprawy, wyjmij naczynie żaroodporne, posmaruj je tłuszczem i ułóż w nim mięso.
Następnie wymieszaj śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawą gyros oraz musztardą. Jeśli nie posiadasz przyprawy, nie martw się: wykorzystaj czerwoną paprykę i mieszankę ziół. Tę mieszaninę wlej do mięsa.
Naczynie żaroodporne przykryj dokładnie folią, a potem włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika.
Piersi z kurczaka w sosie piecz przez 40 – 50 min w 180 stopniach Celsjusza. Możesz sprawdzić, czy mięso jest już gotowe, wsuwając nóż czy widelec.
Jeżeli zależy Ci na chrupiącym kurczaku, zdejmij folię na kilka minut przed upływem czasu i pozwól, żeby mięso doszło.