Soki oczyszczające nerki, wątrobę i trzustkę: witaminy dla całego organizmu – pij je codziennie, a poczujesz się lepiej.
72
Dbając o zdrowie warto pamiętać, że wątroba jest podstawą funkcjonowania całego organizmu.
W oczyszczaniu z toksycznych produktów przemian materii wspomagają ją nerki oraz trzustka. Oprócz tego narządy te regulują ciśnienie krwi, produkcję witaminy D i pracę układu hormonalnego. Aby wspomóc te organy i pozytywnie wpłynąć na swoje zdrowie, koniecznie wypróbuj zaprezentowane poniżej soki.
Sok z buraka, pomarańczy i marchwi – moc antyoksydantów i witamin
Te warzywa to podstawa każdej diety oczyszczającej z toksyn. Marchewki to świetne źródło witaminy A i betakarotenu, a pomarańcze dostarczają nam witaminy C oraz witaminy z grupy B.
Łatwo przyswajalne żelazo zbawienne przy anemii znajdziemy w burakach. Sok z tych warzyw pozytywnie wpływa na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek.
Potrzebne składniki:
1 średniej wielkości burak
1 pomarańcza
2 marchewki
250ml letniej wody
Sposób przygotowania:
Zacznij od umycia i obrania warzyw i owoców. Jeśli posiadasz wyciskarkę do soków wykorzystaj ją do przeciśnięcia składników. Jeśli jej nie posiadasz, wyciśnij sok z pomarańczy ręcznie.
Drobno pokrój warzywa i dodaj je do pomarańczy wraz z wodą, a następnie zmiksuj całość w blenderze. Picie takiego soku każdego ranka to świetny sposób na orzeźwiające rozpoczęcie dnia.
Stany zapalne? Wypróbuj sok z marchewki, selera naciowego i czosnku