Mój mąż uwielbia te pyszne marynowane ogórki z musztardą – pyszna przekąska do obiadu lub kolacji
17
Sezon ogórkowy uważam za rozpoczęty! Lato w pełni, upał nie odpuszcza, a Ty chcesz zjeść coś pożywnego i dobrego? Szukasz bardzo dobrej przekąski do obiadu lub kolacji? Pomogę Ci! Podzielę się z Tobą przepisem na pyszne, kiszone ogórki z musztardą.
Składniki:
4 kilogramy ogórków
200 gramów cukru
200 mililitrów oleju roślinnego
200 mililitrów octu
2 łyżki soli
2 łyżki musztardy w proszku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
2 główki czosnku
1 pęczek kopru.
Umyj ogórki i zostaw je w zimnej wodzie na czas dwóch godzin, a następnie duże ogórki pokrój na osiem, a małe na cztery części.
W dalszej kolejności wymieszaj cukier, olej, ocet, sól, musztardę oraz pieprz. A teraz obierz czosnek, wyciśnij go w prasce i dodaj do powstałej mieszanki. Następnie rozdrobnij koper i zmieszaj go z pozostałymi składnikami.
Dodaj ogórki i wszystko dobrze wymieszaj. Tak powstałą zawartość odstaw na 3 godziny, mieszając ogórki co 30 minut. Przygotuj słoiki i umieść w nich ogórki, zalewając je marynatą do góry. Następnie zakręć i gotuj je w wodzie mniej więcej przez 15 minut. Okryj je ręcznikiem i poczekaj do ich ostygnięcia. Pamiętaj, żeby stały w schłodzonym miejscu.
Ten przepis powinien znać każdy wielbiciel gotowania, , a więc udostępnij go w mediach społecznościowych dla rodziny i znajomych, smacznego.