Schab w innym wydaniu: pieczone plastry wieprzowiny, które zaskoczą smakiem wszystkich domowników. Poznaj ten super przepis
79
Jeśli klasyczny schab w panierce ci się znudził, na pewno spodoba ci się ten nietypowy sposób na przygotowanie tego rodzaju mięsa. Te pieczone plastry wieprzowiny mają smak trudny do pobicia.
Składniki do przygotowania:
1 kilogram schabu wieprzowego
1 pomidor
2 cebule
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżka keczupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
240 gramów sera
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy do miski, dodajemy sól, pieprz, majonez i dokładnie mieszamy. Pomidora kroimy w plastry. W miseczce mieszamy śmietanę lub jogurt z keczupem i musztardą.
Schab kroimy w niezbyt grube plastry. Najlepiej ok. 1,5 cm. Nacinamy mięso po obu stronach, tworząc kratkę.
Doprawiamy mięso – solimy i pieprzymy. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki smarujemy przygotowanym wcześniej sosem. Na górze układamy plaster pomidora i cebuli.
Przykrywamy folią i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i układamy plasterki sera. Wkładamy z powrotem do pieca. Po 10 minutach wyjmujemy i możemy podawać.