Unikalny przepis na pyszne i miękkie ciasto jogurtowe w 5 minut + czas pieczenia. Raz dwa i gotowe
22
Najpyszniejsze ciasto z jogurtem jakie jedliście. Gwarantuje! Jest szybkie do zrobienia i nie wymaga wiele składników.
Składniki:
2 jajka
120 g cukru
30 g masła
250 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
300-320 g mąki pszennej
10 g proszku do pieczenia
100 g rodzynek lub czekolady lub posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jajka z cukrem należy ubić (najlepiej za pomocą trzepaczki). Roztopione masło, jogurt wrzucamy do puszystej masy i delikatnie mieszamy.
Do powstałej masy dodajemy; mąkę i proszek do pieczenia. UWAGA: ważne jest aby dodawać je stopniowo! Jeśli chcesz dodać rodzynki, czekoladę lub orzechy – dodaj je w tym momencie i ponownie, delikatnie wymieszaj.
Do przygotowanej wcześniej formy* wlej ciasto i włóż do nagrzanego w 170 stopniach piekarnika. Piecz przez 30-35 minut *moja forma miała wymiary 10×22 cm