Z podanych proporcji wychodzą dwa bochenki o wadze około 400g.
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, drożdże, sól oraz wodę. Dokładnie wymieszaj składniki. Ugniataj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Powstałe ciasto rozdziel na dwie jednakowej wielkości części. Odstaw ciasto na około 30 minut.
Jest to optymalny czas, aby ciasto zakwasiło się i nieco urosło.
Przygotuj większych rozmiarów patelnię i posmaruj ją delikatnie olejem. Wyłóż jedną porcję ciasta na patelnię i piecz pod przykryciem na średniej mocy.
Jedna strona potrzebuje około 12-15 minut, aby uzyskać odpowiedni poziom wypieczenia.
Po upływie wskazanego czasu obróć chlebek. Możesz ułatwić sobie to zadanie przy pomocy talerza.
Pamiętaj, że surową stronę chlebka należy posmarować delikatną warstwą oleju.
Po upieczeniu z obydwu stron chlebek jest gotowy do jedzenia.