Prosty i szybki w wykonaniu śnieżny puch, czyli pyszny i lekki sernik na zimno. Pyszna kokosowa pianka!

Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia z puszystą cytrynowo – kokosową pianką!

Składniki:

  • twaróg z wiaderka (1/2 kg, mielony 3-krotnie)
  • galaretka cytrynowa (2 opakowania)
  • cukier puder (3 czubate łyżki)
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • śmietanka 30% lub 36% (250 gram) oraz śmietanka fix
  • herbatniki Petit Beurre (1 średnie opakowanie)
  • wierzch ciasta: wiórki kokosowe (60 gram), masło (30 gram), cukier (2 łyżki)

Przygotowanie:

Na blachę o wymiarach 20×20 wykładamy folię spożywczą. Na początek rozpuszczamy galaretki w 0,5 litra wrzątku i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstawiamy je do ostudzenia.

W trakcie smażymy na patelni, wyłożonej masłem, wiórki kokosowe z cukrem. Smażymy je, aż się zarumienią. W następnej kolejności ubijamy śmietanę na wysokich obrotach na sztywno – do śmietany 30% dodajemy fix, do śmietany 36% nic nie dodajemy.

Następnie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy oraz twaróg, który dodajemy po jednej łyżce w trakcie, miksując wszystko na niskich obrotach. W momencie, gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy do nich galaretkę i delikatnie mieszamy.

Na dnie blachy wykładamy herbatniki, na które wylewamy gotową masę, a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!