Warto dodać go do ugniatanych ciast – efekt będzie niesamowity! Przepis jest przewidziany do użycia z 1,5 kg ciasta.
Drożdże należy rozkruszyć, natomiast gdy używamy suchych – wsypać do ciepłej wody i wymieszać z cukrem.
Do mieszanki wsypać przesianą mąkę i rozmieszać. W ciągu kwadransa rozczyn powinien urosnąć. Zostawiamy go w ciepłym miejscu i pamiętamy, by dodana na pierwszym etapie woda nie była ani zimna, ani zbyt ciepła, aby drożdże prawidłowo wystartowały i zaczyn urósł.
Podczas gdy drożdże pracują – delikatnie wymieszać jajka z cukrem. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wymieszać wszystko trzepaczką. Stopniowo dodawać połowę z kilograma mąki do mieszanki. Gdy będzie ona zbyt gęsta – zacząć ugniatać rękami, w ten sposób łatwiej i dokładniej się ją wyrobi.
Przykryte ciasto odstawić na godzinę, by urosło. Po upłynięciu godziny domieszać resztę mąki i odczekać kolejną godzinę trzymając ciasto pod przykryciem.
Ciasto rośnie w ciepłym miejscu i w efekcie potraja swoją objętość. Z gotowego ciasta można wyrabiać drożdżowe bułeczki, rogaliki czy inne wyroby. W efekcie otrzymamy ładnie wyrośnięte, pulchne i smaczne drożdżówki lub rogaliki.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.