Naleśniki ziemniaczane – Łap za patelnię, bo smak na pewno Ci się spodoba. Przepis.
575
Placki ziemniaczane są jednym z tradycyjnych wyborów obiadowych – podawane ze śmietaną bądź cukrem, w zależności od regionu, goszczą niemal w każdym domostwie.
Z tych niepozornych warzyw można jednak wykonać jeszcze… naleśniki! Jak? Sprawdź przepis na niecodzienne naleśniki ziemniaczane z patelni.
Składniki:
500g ugotowanych ziemniaków
1 duża cebula
550g mąki
50ml mleka
400 ml kefiru bądź jogurtu
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
masło (opcjonalnie do posmarowania naleśników)
Wykonanie:
W misce wymieszaj ze sobą suche składniki – mąkę, sodę i sól. Dodaj do tego ciepły kefir bądź jogurt i ugniataj do uzyskania miękkiego, dobrze układającego się ciasta. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji przykryj miskę i odstaw na około 20-30 minut.
W tym czasie posiekaj drobno cebulę i usmaż ją na złoty kolor, a ugotowane już ziemniaki dokładnie rozgnieć. Dodaj do nich gorące mleko, usmażoną cebulę, i wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotowane już wcześniej ciasto wymieszaj z ziemniakami z cebulką i uformuj kulki podobnej wielkości.
Każdą z nich rozwałkuj na placki o grubości około 8-10mm. Każdy z placków należy smażyć na suchej, gorącej patelni przez koło 2-3 minuty z każdej strony, przy czym z jednej strony należy przykryć patelnię pokrywką.
Gorące naleśniki można posmarować dodatkowo masłem.