Sałatka cebulowo-jajeczna. Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Mój przepis na wszystkie okazje!
518
Sałatka cebulowa z jajkiem jest świetną propozycją na co dzień i kiedy spodziewasz się gości.
Aby przygotować sałatkę chipollino nie trzeba dużo czasu, wystarczy, że w kuchni jest tylko cebula i jajka, można się nią najeść do syta i jest też świetnym rozwiązaniem, by poczęstować gości. Koniecznie spróbuj przygotować te sałatkę w domu!
Potrzebne składniki:
3-4 duże cebule
3 jaja
łyżka ciepłej wody
łyżka cukru
mała łyżka soli
łyżka octu/ 0,5 łyżki kwasku cytrynowego
2 łyżki majonezu lub śmietany
Sposób przygotowania:
Jaja ugotować na twardo, po czym obrać ze skorupek i pokroić w dużą kostkę.
Obraną cebule pokroić w cienkie półpierścienie, następnie zalać wrzątkiem i tak zostawić na 10 minut, po upływie tego czasu odcedzić wodę za pomocą sitka.
W szklance z wodą wymieszać sól, cukier i ocet. Cebule należy zalać tym roztworem, i tak zostawić na około 15-20 minut. Później cebule należy wyjąć z marynaty dłońmi, delikatnie odsączając nadmiar wody.
Tak zamarynowaną cebule można pomieszać z jajami i majonezem, do tego dodać ulubione przyprawy do smaku, może to być też np. koperek, czy pietruszka. Gotowe!