Przepis na smakowitą zapiekankę z mięsa i ziemniaków – to prostsze niż myślisz.

Ekspresowo przygotuj sycące danie dla całej rodziny! Gwarantujemy – nie obejdzie się bez dokładki!

Na lunch, obiad lub kolację – ta zapiekanka świetnie sprawdzi się jako każdy z tych posiłków. Bez wyszukanych składników, jedynie z łatwo dostępnych produktów znajdujących się w niemal każdej lodówce. Możesz urozmaicić ją o swoje ulubione dodatki, podawać na ciepło lub na zimno. Zachwyca zarówno najmłodszych, jak i starszych głodomorów!

Składniki:

  • 700 g mięsa wieprzowego, drobiowego lub wołowego,
  • 800 g ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 100 g żółtego sera np. gouda, edamski,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub chrzanowej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego),
  • 1 łyżka masła lub oleju,
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku.

Sposób przygotowania:

Pokrój mięso na cienkie plastry w poprzek włókien, następnie rozbij je przy pomocy tłuczka. Natrzyj otrzymane kawałki z obu stron przyprawami i odłóż do lodówki.

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko posól i odstaw na 10 minut – po tym czasie odciśnij z nich sok.

Wysmaruj naczynie żaroodporne lub brytfankę tłuszczem, wyłóż równomiernie dno masą ziemniaczaną.

Cebulę obierz, pokrój cieniutko w piórka lub krążki, a następnie rozłóż na ziemniakach. Przykryj całość plastrami mięsa.

Ser żółty zetrzyj na tarce, wymieszaj go z jogurtem naturalnym, musztardą i majonezem – otrzymany sos rozprowadź jako ostatnią warstwę zapiekanki.

Naczynie przykryj pokrywką, arkuszem pergaminu do pieczenia lub folii aluminiowej. Piecz około 50 min w 180 stopniach, a potem przez 10 minut bez przykrycia – aby zapiekanka się zarumieniła. Zapiekankę podawaj z zieloną surówką lub sałatką z pomidorów. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!