Na lunch, obiad lub kolację – ta zapiekanka świetnie sprawdzi się jako każdy z tych posiłków. Bez wyszukanych składników, jedynie z łatwo dostępnych produktów znajdujących się w niemal każdej lodówce. Możesz urozmaicić ją o swoje ulubione dodatki, podawać na ciepło lub na zimno. Zachwyca zarówno najmłodszych, jak i starszych głodomorów!
Pokrój mięso na cienkie plastry w poprzek włókien, następnie rozbij je przy pomocy tłuczka. Natrzyj otrzymane kawałki z obu stron przyprawami i odłóż do lodówki.
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko posól i odstaw na 10 minut – po tym czasie odciśnij z nich sok.
Wysmaruj naczynie żaroodporne lub brytfankę tłuszczem, wyłóż równomiernie dno masą ziemniaczaną.
Cebulę obierz, pokrój cieniutko w piórka lub krążki, a następnie rozłóż na ziemniakach. Przykryj całość plastrami mięsa.
Ser żółty zetrzyj na tarce, wymieszaj go z jogurtem naturalnym, musztardą i majonezem – otrzymany sos rozprowadź jako ostatnią warstwę zapiekanki.
Naczynie przykryj pokrywką, arkuszem pergaminu do pieczenia lub folii aluminiowej. Piecz około 50 min w 180 stopniach, a potem przez 10 minut bez przykrycia – aby zapiekanka się zarumieniła. Zapiekankę podawaj z zieloną surówką lub sałatką z pomidorów. Smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.