Pyszna sałatka, którą można dodać do obiadu lub zjeść ją z pieczywem. Przepis.
773
Coleslaw to bardzo popularna sałatka obiadowa i nie tylko. W zależności od kraju czy upodobań dodawać można do niej inne składniki.
Jest to świetna sałatka dla osób, które dbają o formę. Nie jeden dietetyk poleca aby włączyć ją do swojego jadłospisu. Sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do grilla. Posiada mnóstwo witamin, ponad to pobudza metabolizm i pomaga w szybszym spalaniu tłuszczu.
Składniki:
2 marchewki
500 g białej kapusty
2 jabłka
200 g selera
200 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku
ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest drobne pokrojenie kapusty lub starcie jej na tarce.
Kolejno ścieramy marchewkę na tarce o drobnych oczkach, a jabłka i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie starte warzywa mieszamy w misce.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu do sałatki. W tym celu do miski wlewamy jogurt naturalny. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oliwę oraz ulubione przyprawy. Sos wlewamy do wcześniej wymieszanym i startych warzyw.
Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy w lodówce przez jakiś czas, aby wszystkie smaki się połączyły. Lekka i pożywna sałatka gotowa. Idealna dla osób na diecie, ponieważ nie ma w niej majonezu. Smacznego 🙂