Przepis, który zachęci do jedzenia wątróbki każdego.

Wątróbka. Jedni ją uwielbiają, inni unikają. Ten przepis sprawi, że będziecie w gronie tych pierwszych.

Wątróbka wychodzi delikatna i wyjątkowo pyszna. Sekretem jest tu delikatne smażenie na dużej ilości cebuli. To ona sprawia, że to danie nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Koniecznie spróbujcie i pokochajcie wątróbkę na nowo.

Składniki:

  • 600 g wątróbki
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Wątróbkę dokładnie oczyszczamy z błon. Cebule obieramy i kroimy na pierścienie lub półpierścienie.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy naszą cebulę na półmiękko. Teraz do cebuli dodajemy obrany czosnek. Mieszamy składniki, a następnie rozprowadzamy równomiernie na patelni.

Na naszej cebuli układamy oczyszczoną, pokrojoną na kawałki wątróbkę. Doprawiamy wszystko świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sól dodajemy dopiero pod koniec smażenia. Nigdy nie robimy tego wcześniej, bo nasza wątróbka stwardnieje.

Po upływie 1-2 minut obracamy kawałki mięsa na drugą stronę i również smażymy. Kiedy nasza wątróbka będzie biała z oby stron dodajemy 2 liście laurowe i wszystko mieszamy.

Smażymy jeszcze z minutę i odstawiamy na bok. Wątróbka gotowa. Mięso powinno być delikatne i miękkie. Tak przygotowaną wątróbkę podajemy wraz z cebulą, na której się smażyła.

Smacznego

error: Treść zabezpieczona !!