Oto doskonały przepis na wyjątkowo puszyste ciasto z cukinii które doskonale sprawdzi się latem a także i inną porą roku.
13 186
Ciasto z cukinii to niezwykle apetyczny sposób na wykorzystanie tego letniego warzywa.
Receptura została przywieziona aż z Bułgarii, aby móc cieszyć się tym wyśmienitym daniem również w swojej kuchni. Ciasto jest dziecinnie prosty w wykonaniu, zdrowe i niesamowicie efektowne – w sam raz jako przekąska do wieczornego filmu, meczu czy na rodzinną imprezę.
Składniki:
50 g mąki pszennej
500 ml mleka
500 g cukinii
50 g masła + około 20 g do wysmarowania formy i 30 g na wierzch
4 jajka
60 g startego sera + 50 g do posypania ciasta
łyżka bułki tartej
sól i pieprz
Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy odrobinę mąki i podgrzewamy cały czas mieszając aż mąka stanie się brązowa. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, a następnie stopniowo wlewamy mleko, jednocześnie bardzo energicznie mieszając.