Oto doskonały przepis na wyjątkowo puszyste ciasto z cukinii które doskonale sprawdzi się latem a także i inną porą roku.

Ciasto z cukinii to niezwykle apetyczny sposób na wykorzystanie tego letniego warzywa.

Receptura została przywieziona aż z Bułgarii, aby móc cieszyć się tym wyśmienitym daniem również w swojej kuchni. Ciasto jest dziecinnie prosty w wykonaniu, zdrowe i niesamowicie efektowne – w sam raz jako przekąska do wieczornego filmu, meczu czy na rodzinną imprezę.

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 500 g cukinii
  • 50 g masła + około 20 g do wysmarowania formy i 30 g na wierzch
  • 4 jajka
  • 60 g startego sera + 50 g do posypania ciasta
  • łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz

Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy odrobinę mąki i podgrzewamy cały czas mieszając aż mąka stanie się brązowa. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, a następnie stopniowo wlewamy mleko, jednocześnie bardzo energicznie mieszając.

error: Treść zabezpieczona !!