Ziemniaczki w sosie sojowym, zaskakują swoim smakiem. Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk.

Pieczone w piekarniku ziemniaczki to świetna alternatywa dla tłustych frytek. Chrupiące i aromatyczne.

Zachwyca cała rodzinę. możesz podać je do obiadu lub jako wieczorną przekąskę. Eksperymentuj ze smakami, dodając do nich różne zioła.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków (odmiana do pieczenia)
  • 40 g sosu sojowego
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 40 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 pęczek świeżych ziół (natka pietruszki, kolendra lub tymianek)
  • sól
  • pieprz

Na dressing śmietanowy:

  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 kopiate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół (np. bazylia, tymianek, majeranek)
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obierz, dokładnie umyj pod zimna wodą. Pokrój na mniejsze kawałki (np. w ćwiartki). Zalej gorącą, lekko osoloną wodą i gotuj na półtwardo (około 5- 7 minut).

Czosnek obierz, zetrzyj na tarce lub posiekaj, wymieszaj widelcem lub kuchenną rózgą z olejem roślinnym i sosem sojowym. Dodaj pieprz do smaku. Ziemniaki odcedź i pozostaw w garnku na kilkanaście minut do przestygnięcia.

Zalej sosem sojowym, przykryj garnek pokrywką i delikatnie potrząsaj, by składniki dobrze się wymieszały. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i posmaruj go olejem. Ćwiartki ziemniaków układaj ściśle obok siebie. Piecz około 15-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

W czasie, gdy będą się piekły, przygotuj śmietanowy dressing. Wymieszaj majonez ze śmietaną, dodaj szczyptę soli, pieprzu i ulubionych ziół. Całość wymieszaj i przelej do niewielkiej miseczki.

Pęczek ziół dokładnie opłucz, a następnie posiekaj i posyp nimi pieczone ziemniaczki. Maczaj w miseczce z dressingiem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!