Zachwyca cała rodzinę. możesz podać je do obiadu lub jako wieczorną przekąskę. Eksperymentuj ze smakami, dodając do nich różne zioła.
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj pod zimna wodą. Pokrój na mniejsze kawałki (np. w ćwiartki). Zalej gorącą, lekko osoloną wodą i gotuj na półtwardo (około 5- 7 minut).
Czosnek obierz, zetrzyj na tarce lub posiekaj, wymieszaj widelcem lub kuchenną rózgą z olejem roślinnym i sosem sojowym. Dodaj pieprz do smaku. Ziemniaki odcedź i pozostaw w garnku na kilkanaście minut do przestygnięcia.
Zalej sosem sojowym, przykryj garnek pokrywką i delikatnie potrząsaj, by składniki dobrze się wymieszały. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i posmaruj go olejem. Ćwiartki ziemniaków układaj ściśle obok siebie. Piecz około 15-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
W czasie, gdy będą się piekły, przygotuj śmietanowy dressing. Wymieszaj majonez ze śmietaną, dodaj szczyptę soli, pieprzu i ulubionych ziół. Całość wymieszaj i przelej do niewielkiej miseczki.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.