Co jeść aby oczyścić tętnice i uchronić się przed zawałem. Jedz te produkty, by żyć dłużej
1 109
Dolegliwości układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów na całym świecie.
Miażdżyca czy wiele innych chorób często rozwijają się w wyniku prowadzenia siedzącego trybu życia w zestawieniu z nieodpowiednią dietą. Warto przy tym wiedzieć, że możemy znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych chorób, wprowadzając do swojej diety odpowiednie produkty:
Łosoś
Dziki łosoś jest jedną z najbardziej pożywnych i zdrowych ryb. To skarbnica zdrowych kwasów tłuszczowych, które odgrywają kluczową rolę w obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Zamiennie może być spożywany z tuńczykiem, makrelą oraz śledziem.
Orzechy
Orzechy stanowią doskonałe źródło zdrowych tłuszczy. Co więcej zawarte w nich substancje odżywcze poprawiają pamięć i koncentrację. Wystarczy każdego dnia zjeść pół garści różnych orzechów, by cieszyć się odpowiednim zdrowiem. Pamiętaj przy tym o umiarze, gdyż orzechy są bardzo kaloryczne.
Żurawina
Jako źródło potasu pozwala zmniejszyć ryzyko zawału nawet o 40%. Dlatego zaleca się by pić regularnie dwie szklanki soku z żurawiny.