Jeśli zaskoczą Cię ziemniaki w stylu egipskim, z pewnością się nawrócisz. Są pyszne i będą świetnym dodatkiem do każdego posiłku. Świetnie nadają się jako dodatek do dania głównego lub do grilla. Doskonale komponują się z wiosenną sałatką.
Użyj łyżki oleju do posmarowania blachy do pieczenia. Pokrój ziemniaki na cienkie plasterki. Posolić ziemniaki i ułożyć pierwszą warstwę na blasze do pieczenia. Mięso mielone powinno znaleźć się na wierzchu ziemniaków. Następnie dodać pokrojoną w plastry cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Na wierzch dodać ziemniaki.
Śmietanę i sok pomidorowy połączyć, a następnie równomiernie polać nią ziemniaki. Przygotowane danie wyłożyć folią spożywczą i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 30 minut. Na dwie minuty przed końcem pieczenia posypać ziemniaki tartym serem.