Szarlotka z twarogiem to doskonały deser do mocnej kawy lub gorącej czarnej herbaty. Jest to doskonały dodatek do każdego świątecznego stołu ze słodkościami.

Za pomocą miksera ubij masło z cukrem pudrem. Następnie dodaj 2 jajka, sól i proszek do pieczenia. Powoli wmieszaj mąkę, aż do uzyskania gładkiej masy.

Przykryj ciasto folią i pozostaw na 40 minut.

Wyjmij ciasto z piekarnika i podziel je na dwie równe części.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj drugą połowę ciasta.

Następnie przygotuj nadzienie. Najpierw zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj wanilię i cynamon. Twaróg wymieszać z jajkiem, śmietaną i cukrem.

Przygotowane ciasto wyłóż na blachę i umieść na blasze do pieczenia. Ciasto można obtoczyć w skrobi ziemniaczanej lub mące.

Możesz też wykorzystać wzór szachownicy i nałożyć łyżkę masy twarogowej na wierzch, a na spód łyżkę nadzienia jabłkowego. Przykryj nadzieniem drugą stronę ciasta. Jeśli ciasto przykleja się do boków, możesz przyciąć jego brzegi.

Recover your password.
A password will be e-mailed to you.