Tak dzieje się w przypadku połączenia mięsa mielonego i twarogu. Brzmi dziwnie? Ale jakże smacznie! Ta kompozycja smaków na pewno Cię zaskoczy.
Sos:
Twaróg zblenduj na gładką masę. Dodaj mięso, przyprawy, pokrojoną cienko cebulę i czosnek i zblenduj ponownie.
Do osobnego talerza wsyp bułkę tartą i wlej 50 ml wody. Do przygotowania blachy, na której będziesz piec kotleciki potrzebujesz oliwy lub oleju. Nasmaruj dokładnie blachę tym tłuszczem. Zabierz się za formowanie kotlecików – wybierz dogodną dla siebie formę.
Jak uformujesz takie kotleciki uzyskasz – możesz wykazać się inwencją twórczą. Każdego kotleta umocz w panierce zrobionej z bułki tartej i wody. Tak przygotowane, uformowane kotleciki układaj na blaszce. Ułóż je tak aby nie stykały się ze sobą.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 30 minut – czas zależy od wielkości uformowanych kotletów. Gdy mięso się zapieka, możesz zabrać się za przygotowanie sosu. Masło roztop w garnku i wsyp do niego mąkę. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i zalej to wrzącą wodą. Na końcu dodaj śmietanę przyprawy.