Jak urządzić zaplecze kuchenne restauracji?

Jeżeli planujemy otwarcie własnej restauracji, z pewnością doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, jak dużego zaangażowania wymaga od nas cały proces przygotowywania. Oczywiście niezwykle dużą rolę odgrywa aranżacja całego pomieszczenia, ale nie możemy zapominać także o zapleczu kuchennym, które jest równie ważne.

Jeżeli planujemy otwarcie własnej restauracji, z pewnością doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, jak dużego zaangażowania wymaga od nas cały proces przygotowywania. Oczywiście niezwykle dużą rolę odgrywa aranżacja całego pomieszczenia, ale nie możemy zapominać także o zapleczu kuchennym, które jest równie ważne.

Przede wszystkim musimy mieć świadomość tego, że kulinarna pasja i ewentualny kapitał, które zamierzamy przeznaczyć na to przedsięwzięcie, nie zagwarantują nam powodzenia. Przed nami mnóstwo różnych zadań i wyzwań, które musimy zrealizować. Między innymi powinniśmy znaleźć również sklep gastronomiczny, który zaoferuje nam wiele różnorodnych sprzętów.

Od czego zacząć?

Jeżeli podjęliśmy decyzję o tym, że otwieramy restaurację, znaleźliśmy odpowiedni na tego lokalu, należy zająć się projektowaniem zaplecza kuchennego. Jest ono tak samo ważne, jak i sala restauracyjna. Najlepszym rozwiązaniem będzie skontaktowanie się z firmą, która zajmuje się kompleksowym mi działaniami, dotyczącymi projektowania technologii kuchennych oraz wie, gdzie możemy znaleźć profesjonalne wyposażenie gastronomiczne.

W chwili jednak chcemy wszystko zrobić samodzielnie, jest to całkiem możliwe do zrealizowania, o ile poważnie podejdziemy do tematu. Na początek warto zacząć od przeanalizowania potrzeb naszych klientów i zaznajomienia się ze światowymi trendami, które niewątpliwie będą tutaj kluczowe. Stworzenie planu zagospodarowania zaplecza gastronomicznego i wybór efektywnych rozwiązań funkcjonalnych urządzeń powinno być dla nas kwestią priorytetową.

Sklep gastronomiczny, czyli ważny punkt w naszym projekcie

Wspomnieliśmy już o tym, że niezwykle istotne jest by były możliwie najodpowiedniejszego i jednocześnie najefektywniejszego sprzętu gastronomicznego. To za jego pomocą będą powstawać szykowne i wykwintne dania, a także będzie on odpowiadał za organizację pracy oraz jej usprawniania lub spowalniania, jeżeli nie wybierzemy rozsądnie. Pamiętajmy, by szczególnie zwrócić uwagę na specyfikę interesujących nas rozwiązań. Jeżeli nie wiemy, gdzie szukać najbardziej odpowiedniego sprzętu, warto wybrać taki sklep gastronomiczny, które znacznie ułatwi nam działania.

W wielu takich hurtowniach będziemy mogli liczyć na świetny podział kategorii i wybuchy możliwie jak najlepszych sprzętów. Ponadto, korzystając z takich rozwiązań, zyskamy pewność, że wybieramy rozwiązania sprawdzone oraz cieszące się dużym zainteresowaniem w gastronomii. Oczywiście zawsze podczas naszych wyborów powinniśmy uwzględnić specyfikę naszego lokalu, wziąć pod uwagę oferujące menu, a także nasze możliwości finansowe.

Pamiętajmy, bo zarówno urządzenia, jak i meble dobierać ściśle, mając na uwadze ich rodzaj oraz skalę. Oznacza to więc, że inne rozwiązania technologiczne będą nam potrzebne w kawiarniach, a inne w restauracjach, inne w stołówkach hotelowy, zupełnie odmienne w firmy cateringowej. Korzystając z bogatej oferty sklepu lub hurtowni internetowej, oferującej nam wyposażenie gastronomii, powinniśmy uwzględniać także rozmiar naszego zaplecza kuchennego, który niewątpliwie determinuje wybór odpowiednich rozwiązań.

Coraz częściej decydujemy się także na otwartą kuchnię, dlatego planując taką przestrzeń, powinniśmy zachować pewną spójność w nawet najmniejsze detale, co należy uwzględnić w naszym projekcie. Wtedy zaplecze kuchenne powinno być nie tylko funkcjonalne, ale również szczegółowo zaplanowane i doskonale prezentujące się z punktu widzenia architektonicznego. Mimo tego, że nadal zaplecze kuchenne pozostanie podstawowym miejscem pracy kucharze, pamiętajmy, że klienci odwiedzający nasz lokal, będą się temu bacznie przyglądać. Dlatego też należy zadbać o to, by wszystko było pod ręką, a jednocześnie stanowiła nowoczesne rozwiązania oraz estetyczne wykończenie

Podstawowe sprzęty, które powinny znaleźć się na każdym zapleczu restauracyjnym

Nie możemy zapomnieć o podstawowym wyposażeniu, które stanowi punkt zaczepny wyboru pozostałych rozwiązanie. Potrzebne nam będą wysokiej jakości piece, kuchnię indukcyjną, różnego rodzaju urządzenia do sous vide, trzony kuchenne, wszelkie i maści urządzenia chłodnicze, a także zmywarki, okapy wentylacyjne oraz stały robocze.

Nie możemy zapomnieć o szafkach ze stali nierdzewnej, które są łatwe w utrzymaniu czystości i jednocześnie zapewniają higienę pracy. Naturalnie wszystkie te rozwiązania znajdziemy w wysokiej jakości hurtowniach i sklepach gastronomicznych. Ponadto możemy liczyć również na to, że wyposażymy nasze zaplecze gastronomiczne w drobny sprzęt AGD i niezbędne akcesoria, podczas kompleksowych zakupów.

error: Treść zabezpieczona !!