Pyszny obiad, który przygotujesz kilka chwil: Pieczona cukinia z kwaśną śmietaną – nikt nie może się jej oprzeć.
4 792
Pyszne danie doskonałe na obiad lub kolację – przygotujesz je szybko i prosto. Możesz użyć swojej wyobraźni i dodać swoje ulubione składniki. Zyskasz dzięki temu za każdym razem wciąż inny i zaskakująco pyszny smak!
Składniki:
2 kg cukinii
600 g kwaśnej śmietany
6 jajek
300 g sera
ulubione zioła
Przygotowanie:
Najpierw pokrój cukinię w plastry.
Wlej wodę do garnka i zagotuj.
Gdy zacznie się gotować, dodaj do niej cukinię i gotuj tylko przez 30-40 sekund. Odcedź cukinię i ostudź. W osobnej misce wymieszaj jajka ze śmietaną.
Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Zetrzyj ser, a następnie dodaj posiekane zioła.
Dokładnie wymieszaj z kremową mieszanką, aż będzie jednorodna.
Równomiernie wyłóż połowę cukinii do formy do pieczenia.
Dodaj część sosu, ponownie cukinię i na koniec resztę sosu. Piecz w 190 stopniach przez 30 minut. Życzę smacznego!