Przepis na domowy środek – Zapomnij o dokuczliwym kaszlu, zapaleniu krtani, oskrzeli, chorobach układu oddechowego oraz przeziębieniu i grypie.

Zimowe dni, którym towarzyszy chłodna pogoda i często minusowe temperatury mogą prowadzić do kaszlu, który najbardziej dokucza w nocy, przez co jesteśmy zmęczeni i niewyspani. Jest jednak sposób, dzięki któremu szybko poczujesz ulgę, a przygotujesz go w zaledwie kilka minut.

Tym sposobem jest naturalny lek, z którego mogą korzystać nie tylko dorośli, ale również dzieci. Przyniesie on ulgę nie tylko przy kaszlu, ale również zapaleniu oskrzeli, krtani, czy innych chorobach atakujących nasz układ oddechowy.

Jak przygotować ten lek?

Zacznij od zagotowania szklanki mleka o pojemności 250 ml. Poczekaj, aż temperatura nieco się zmniejszy, a w tym czasie ubij żółtko, które następnie wymieszasz w mleku wraz z 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Schłodź mleko i dodaj do niego po łyżce masła i miody. Dla uzyskania najlepszych efektów lek powinno przyjmować się przez minimum 5 dni, tuż przed snem.

Jest też inny, również naturalny środek, którego stosowanie przyniesie ulgę w uciążliwym kaszlu i pomoże w odkrztuszaniu śluzu zgromadzonego w drogach oddechowych. Nagromadzony śluz nie tylko utrudnia oddychanie, ale prowadzi do infekcji, dlatego tak ważne jest, aby się go pozbyć.

Aby zrobić ten lek potrzebujesz 2 łyżek soku z cytryny, 2 łyżek wody, 2 łyżek oliwy z oliwek oraz łyżeczki miodu. Przygotowanie rozpocznij od dokładnego wymieszania składników. Taka mieszanka gotowa jest do spożycia, stosuj ją rano i wieczorem.

Kolejnym sposobem jest domowy antywirus, czyli po prostu mieszanka cytrusów, miodu, imbiru, czosnku i kurkumy, czyli składników znanych z ich zdrowotnych właściwości.

Bez problemu zrobisz go w swojej kuchni i będziesz mógł zwalczyć przeróżne infekcje, przeziębienia czy grypę. Ta mieszanka świetnie wpływa również na poprawę odporności, a jej smak jest słodko-kwaśny, możesz ją więc zażywać codziennie, nawet wówczas, gdy jesteś zdrowy.

Warto stosować ten naturalny lek zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność spada. Pomoże on ją wzmocnić, ale ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Najważniejsze są cytrusy, inne składniki możesz dowolnie dobierać i modyfikować wedle uznania. W celu wzmocnienia odporności zalecane jest spożywanie mieszanki 2 razy dziennie, po jednej szklance. Jeśli walczysz z chorobą, stosuj ją od 3 do 4 razy dziennie.

Aby przyrządzić antywirus grejpfrutowy potrzebujesz 2 łyżki miodu, 2 grejpfruty, łyżeczkę kurkumy, 2 ząbki czosnku oraz łyżeczkę lub też mały kawałek imbiru.

Obranego grejpfruta włóż do wysokiej miski lub dzbanka od blendera. Obrany imbir i czosnek oraz pozostałe składniki dorzuć do grejpfruta. Wszystko dokładnie zmiksuj. Jeśli uzyskana masa okaże się gęsta, możesz dodać do niej wodę. Najlepszy smak mieszanka osiągnie po schłodzeniu.

Jeśli chcesz zrobić antywirus na bazie cytryny, potrzebne Ci będą: 3 łyżki miodu, ząbek czosnku, 2 cytryny, łyżeczka kurkumy oraz kawałek imbiru (lub łyżeczka).

Obrane cytryny umieść w wysokim pojemniku. Dodaj obrany imbir, czosnek i pozostałe składniki. Zmiksuj wszystko, a jeśli masa jest gęsta, dolej wodę.

Do zrobienia antywirusa pomarańczowego musisz przygotować cytrynę, 2 łyżki miodu, 2 pomarańcze, ząbek czosnku łyżeczkę kurkumy i imbiru.

Sposób przyrządzenia wygląda dokładnie tak samo, jak przy innych smakach. Obrane cytrusy zmiksuj z pozostałymi składnikami, a w przypadku zbyt gęstej masy dolej wodę.

error: Treść zabezpieczona !!